A la darrera classe d’Història de la ciència vam fer una petita activitat en grup per discutir sobre la construcció del gènere al llarg de la història i el paper que ha tingut la ciència i la medicina ja des de ben antic amb, per exemple, la teoria dels humors d’Hipòcrates. Humors també associats als 4 elements (terra, aire, aigua i foc) d’Empèdocles. En aquell context, aquests humors es van usar ja per construir o justificar de forma natural diferències de caràcter, comportament i aptituds entre homes i dones. La construcció social del gènere crec que està fora de tot dubte, així com el propòsit que ha perseguit en la nostra cultura occidental a l’hora de definir uns rols que han suposat una discriminació de la dona al llarg de la història. Sota aquesta perspectiva és evident que cal lluitar contra aquesta construcció d’un gènere binari que només serveix per mantenir una normativitat basada en unes relacions de poder molt concretes.
Dit això, què passa amb el sexe? És també una construcció igual que el gènere? Sembla clar que aquí hi ha un marge de debat molt més gran que pel que fa al gènere. No és difícil, doncs, trobar opinions que sostenen que el sexe binari també és una construcció social. I parlem aquí del sexe biològic. Ara bé, és important, crec, tenir clar que el sexe biològic és el producte d’un mode de reproducció sexual que va aparèixer fa milions d’anys, abans que nosaltres com a humans ens féssim aquestes preguntes. I ha aparegut a través d’un llarg procés evolutiu on s’ha seleccionat de manera natural pel seu caràcter adaptatiu a l’hora de generar variabilitat genètica. És obvi també que la reproducció sexual no és l’únic mode de reproduir-se que tenen els éssers vius. El que crec que és important de tenir en compte és que la reproducció sexual té un caràcter evidentment binari ja que es basa en la combinació de dues gàmetes diferents: òvuls i espermatozous, en molts animals com nosaltres mateixos. Cert és també que hi ha una sèrie de desordres del desenvolupament sexual on hi ha individus on els caràcters sexuals secundaris són ambigus i no es poden assignar clarament a mascle o femella, o bé no hi ha una correspondència entre la seva dotació cromosòmica i el seu fenotip sexual. Ara bé, aquests casos que es qualifiquen com a intersexe són extremadament minoritaris, al voltant del 0,02%. Això fa que hauríem de tenir clar que el sexe biològic és una dicotomia i en cap cas, un continu.
I creure això és totalment compatible amb defensar que el gènere sí que és construït, tot i que també és cert que és evident que hi ha una relació entre sexe i gènere en el sentit de que si fóssim una espècie amb tres sexes biològics tindríem, molt probablement, tres gèneres socials, per exemple. A l’hora d’impugnar aquesta construcció social del gènere s’han proposat diferents alternatives, que van des del gènere únic del ciborg proposat per Donna Haraway a la multiplicitat quasi paròdica del gènere proposada per Judith Butler. En tot cas perseguint l’objectiu comú que és destruir un gènere binari creat sota unes determinades regles de performativitat amb afanys normatius. Una situació on, al meu parer, queda clara la dissociació entre sexe biològic i gènere és la important, i recentment aprovada, llei trans LGTBI a l’Estat espanyol, que inclou la autodeterminació del gènere. Aquest punt determina que qualsevol persona independentment del seu sexe biològic, complement cromosòmic o dotació genètica, pot definir-se legalment com a dona o com a home sense cap informe ni cap tractament mèdic previ. El que no és possible, però, és una autodeterminació del sexe biològic sota els mateixos paràmetres.
Finalment, penso que aquesta estratègia de buscar una correspondència entre gènere i sexe biològic i de voler veure el sexe com un continu com podem pensar del gènere, em recorda a l’estratègia d’Hipòcrates i de molts altres de cercar una raó natural, científica per tal de justificar la construcció de determinats rols socials. En aquest sentit, opino que podem defensar l’existència d’un, tres, déu, vint o cap gènere sense haver de negar un sexe biològic binari.