Pot ser la geoenginyeria d’esquerres?

Les darreres setmanes he assistit a 3 seminaris fets pel Toni Navarro dins de curs sobre “El límit” relacionat amb les ecologies tecnomaterials organitzat per l’Institut d’Humanitats de Barcelona. El cert és que no coneixia gaire tot això de la geoenginyeria ni de les posicions del xenofeminisme. Per això m’han semblat unes jornades interessants que han generat força debat. Entenc que des de certes posicions com l’antiespecisme i el xenofeminisme es qüestiona la idea clàssica naturalista d’una natura idealitzada i font de valors morals, de veritat, de justícia i de bellesa. I tot sota una perspectiva de recórrer molt a les possibilitats de la tecnologia per tal de revertir certes dinàmiques. En certa manera crec que no deixa de ser una opció amb paral·lelismes amb l’acceleracionisme on també es parteix que no hi ha res que no pugui ser estudiat científicament i manipulat tecnològicament. Així, es proposa l’ús de la tecnologia per progressar com més ràpidament millor cap a un postcapitalisme. El problema és que aquest acceleracionisme tecnològic s’ha defensat tant des de posicions de dreta com d’esquerres.

Tornant a la geoenginyeria aquesta implica el desenvolupament de diferents tecnologies per d’alguna manera atenuar els efectes nocius de l’activitat humana sobre la Terra i el clima, sobretot pel que fa a les emissions de CO2. Davant d’aquestes propostes un no pot deixar de pensar que de fet no són més que mesures que ens serveixin d’excusa o coartada per poder continuar amb la dinàmica actual d’emissions de CO2 per mantenir aquest ritme de creixement dins d’un model econòmic capitalista centrat en el consum descontrolat. Entenc que des de les posicions d’esquerres del xenofeminisme no vulguin deixar el discurs de l’ús de les tecnologies per lluitar contra el canvi climàtic només en mans de la dreta per d’alguna manera evitar l’ús de les mateixes per poder mantenir l’actual ritme de creixement.

Ara bé, malgrat que es pot veure com una alternativa totalment legítima em genera molts dubtes a nivell personal. Per una banda, perquè penso que aquestes posicions parteixen d’uns objectius una mica ingenus de voler usar les tecnologies per incidir activament sobre la natura per tal de revertir els efectes nocius de l’home en ella i d’alguna manera tornar-la a un estadi més “natural” i buscant una convivència quasi idíl·lica entre els éssers humans i la resta d’éssers vius i elements no vius que constitueixen el planeta. Fins i tot, des d’aquestes posicions, es pot arribar a defensar aquestes actuacions sobre la natura per tal de garantir la felicitat de tots els animals.

Per a mi els problemes principals d’aquesta aproximació són per una banda creure ingènuament que la tecnologia per sí sola serà capaç de revertir el canvi climàtic sense incidir prèviament en les arrels de les causes d’aquesta emergència climàtica com és el creixement desaforat. Per tant, en la meva opinió, s’ha d’optar per un model de decreixement i això només pot fer-se canviant el sistema de forma radical. Perquè la tecnologia no es desenvolupa sola, hi ha gent que la desenvolupa i sempre amb sota una ideologia determinada. Per tant tenint en compte que qui està desenvolupant aquestes tecnologies de geoenginyeria són grans firmes i multinacionals no sembla que el seu objectiu final sigui el del decreixement.

Per altra banda, em pregunto què vol dir tornar la natura a un estadi més “natural”? o què vol dir actuar per fer feliços als animals? Penso que això no deixa de reflectir una visió antropocèntrica que situa l’ésser humà de nou per sobre la natura, o per fora d’ella. Però amb la legitimitat moral de decidir què és bo per a ella. L’home forma part de la natura i sense l’home la natura seria diferent. Són elements absolutament indissociables. Això tampoc no vol dir que l’esquerra no hagi d’abraçar solucions tecnològiques però crec aquestes no podran ser operatives si no es desenvolupen en un context clarament de decreixement.

I no només de decreixement sinó un sistema diferent on usem un altre llenguatge. De fet, el neoliberalisme té una gran capacitat d’adaptació i d’usar el llenguatge de manera tramposa i en benefici propi. Així, per exemple, pensem com han aconseguit normalitzar el concepte “creixement sostenible”…..quelcom que sembla més un oxímoron que no pas quelcom realista. El mateix passa amb la idea bastant estesa que per revertir el canvi climàtic estem condemnats a “renunciar” als nostres privilegis. I això genera anticossos i reticències no perquè no sigui veritat sinó perquè la paraula “renunciar” no agrada a ningú. En un context històric on s’ha venut el progrés de l’home com quelcom inevitable i amb direccionalitat clarament dirigida ideològicament això de la “renúncia” sembla que sigui “anti-natural”. Potser des de l’esquerra s’ha de construir un relat propi incidint que no és qüestió de renunciar a res sinó de canviar per guanyar noves formes de vida. I segur que ja s’està fent, no dic que no, però com fer arribar aquest missatge a la majoria de la gent quan estem enmig d’una societat on les “fake news” donen forma al que pensem de les coses.

Podríem dir que el sistema neoliberal ha sapigut crear aquest llenguatge que condiciona molt tal i com ens plantegem el futur. Només cal veure els centenars de pel·lícules i sèries de catàstrofes naturals que sempre acaben de la mateixa manera: amb l’home trobant una solució per tornar a dominar-la, amb l’home vencent a la natura. I lo pitjor és que en molts casos amb l’ajut d’alguna tecnologia militar. Com superar llavors aquest imaginari col·lectiu construït des de fa anys que atorga a l’home la capacitat de sobreviure a qualsevol catàstrofe natural? I sobretot, com fer-ho des de fora dels centres de poder actuals?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s